De speelpleinzomer 2021 Alle info op een rijtje

Beste ouder

Ook deze zomervakantiezal het speelplein er anders uitzien dan voorheen, via deze weg willen we jullieinformeren over hoe de werking zal verlopen

Algemene info:

Locatie 

Onze werking gaat door in Edugo De Toren (Sint – Jozefstraat 10, 9041 Oostakker)

Openingsperiode

Onze werking gaat door van: 07/07/2021 tot 13/08/2021

Wie kan naar het speelplein komen?

We hebben een plaats voor kinderen vanaf 3 jaar (geboortejaar 2018, de kinderen hoeven op de dag van deelname nog geen 3 jaar te zijn) op voorwaarde dat ze zindelijk zijn. De maximumleeftijd voor onze tieners is 15 jaar (geboortejaar 2007), deze kunnen kiezen om als “kind” naar het speelplein te komen, of om reeds te beginnen als (hulp)animator.

Een dagje op het speelplein

 • 8u – 8u45: Vooropvang
 • 8u45 – 9u: Aankomst en inschrijvingen kinderen
 • 9u – 12u: Spelen , spelen, spelen (met tussendoor 10 – uurtje)
 • 12u – 12u30: Middagmaal
 • 12u30 – 13u30: Vrij spelen
 • 13u30 – 16u: Spelen, spelen, spelen (met tussendoor 4 – uurtje)
 • 16u – 16u30: Samen opruimen + afsluit van de dag in de groep
 • 16u30 – 16u45: ophalen kinderen
 • 16u45 – 17u30: Naopvang

VOOR EN NAOPVANG:

!! Om het extra werk voor onze begeleidersploeg zoveel als mogelijk te verlichten, vragen we u als ouder enkel gebruik te maken van de voor – en naopvang indien dit strikt noodzakelijk is.

Onze begeleiders hebben na de werking heel wat extra poets – en ontsmet – werk voor ze kunnen starten met de dagevaluatie en voorbereidingen. Minder kinderen in de voor –en naopvang maakt dat een aantal begeleiders reeds (een deel van de ruimtes kunnen poetsen en ontsmetten) of extra kunnen voorbereiden in de ochtend om u kind(eren) een fijne tijd te laten beleven. Dit maakt dus echt verschil!

Wat breng je mee naar het speelplein?

ETEN EN DRINKEN:

 • Lunchpakket: de volledige speelpleindag (aankomst, spelen, maaltijden, afsluit, ophalen, opvang,…) wordt per bubbel georganiseerd. Geef kinderen die in verschillende (leeftijds)bubbels zitten dus elk een eigen rugzakje met lunchpakket mee. De bubbels eten NIET samen.
 • 10 – en / of vieruurtje: vanuit de werking voorzien we tijdens het 10 – en 4 uurtje een koekje en drankje voor de kinderen.
 • Water doorheen de speelpleindag: doorheen de volledige dag is er water beschikbaar voor de kinderen. Gelieve je kind een genaamtekende drinkfles mee te geven naar de werking!

SPEELKLEDIJ AANGEPAST AAN HET WEER:

Op het speelplein ravotten we erop los en knutselen we al eens met verf. Voorzie dus zeker speelkledij die vuil mag worden.

We spelen zoveel als mogelijk buiten om de verspreiding van het virus te beperken. Voorzie dus steeds kledij aangepast aan het weer.

Voor kleuters vragen we om een reservebroek en onderbroek in het rugzakje te steken.

ZONNECREME / ZONNEPETJE OF HOEDJE:

Bij warm / zonnig weer worden de kinderen ingesmeerd, we voorzien als speelplein hiervoor zonnecrème. We vragen aan u als ouder om de kinderen ’s morgens reeds thuis in te smeren voor vertrek naar de werking. De animatoren zullen doorheen de dag kinderen extra insmeren.

Ook een petje / hoedje is aan te raden, vergeet niet om dit te naamtekenen.

MONDMASKER

Kinderen ouder dan 12 jaar vragen we om steeds een mondmasker mee te nemen naar het speelplein. Bij aankomst op het speelplein dien je het mondmasker te dragen, tot je in de bubbel aangekomen bent. Ook als we het terrein verlaten, zal het soms nodig zijn je mondmasker op te zetten.

Inschrijven voor de werking

Wil je zeker zijn van een plaatsje, schrijf je vooraf in voor de werking. Dit is dus anders dan voorheen! De plaatsen in de contactbubbels zijn beperkt. Hierbij telt dus het principe VOL = VOL. Enkel indien er nog vrije plekken zijn, kan je nog de dag zelf inschrijven voor de werking. We vragen om uw kind de volledige zomer, indien mogelijk, steeds in dezelfde bubbel in te schrijven.

Alle info en hoe inschrijven kan u terug vinden via: https://speelakkertje.be/info-inschrijvingen/ Inschrijven kan vanaf woensdag 2 juni om 14u via: https://www.stad.gent/inschrijvenspeelpleinwerkingen

Principes bij de inschrijvingen:

Voor werkingen met verschillende bubbels binnen dezelfde leeftijdscategorie:

 • We vragen om uw kind de volledige zomer, indien mogelijk, steeds in dezelfde bubbel in te schrijven
 • We vragen om broers en zussen (binnen dezelfde leeftijdsgroep), indien mogelijk, steeds in dezelfde bubbel in te schrijven
 • De bubbels worden ingevuld op basis van beschikbare plaatsen per week. Spreek met ouders van vriendjes (binnen dezelfde leeftijdscategorie) af indien mogelijk dezelfde bubbel te kiezen.

Ondervindt u problemen om in te schrijven of beschikt u niet over de mogelijke middelen, kan u ons steeds contacteren via 0484 62 13 31 of stuur een mailtje naar
: speelplein@speelakkertje.be, we helpen je graag verder.

In functie van contact tracing zal de gevraagde info deze zomer verschillen met de voorbije jaren.

Indien uw kind is ingeschreven voor een speelpleindag of week en toch niet zal deelnemen gelieve ons te verwittigen via mail (speelplein@speelakkertje.be) of sms/telefoon (0484 62 13 31)

Extra coronamaatregelen

De maatregelen en aanbevelingen vanuit de overheid vergen wel heel wat aanpassingen van onze werking.

Als werking willen we de maatregelen graag respecteren. We gooien de handdoek niet in de ring en engageren ons om de nodige aanpassingen en re – organisaties deze zomer door te voeren

We delen ons speelplein op in contactbubbels

We delen ons speelplein op in 5 contactbubbels. Zo’n bubbel geldt telkens voor 1 week.

De verschillende bubbels zijn gescheiden van elkaar. Dit tijdens de volledige speelpleindag (vooropvang, onthaal, spelen, middagmaal, vieruurtje, naopvang,…).

We maken dus eigenlijk 5 miniwerkingen naast elkaar op ons speelplein.

Zo zullen onze bubbels eruitzien:

Aantal bubbels: 5
Samenstelling per bubbel:

 • Groene bubbel: kinderen geboren in 2015 – 2018
 • Gele bubbel: kinderen geboren in 2015 – 2018
 • Rode bubbel: kinderen geboren in 2011 – 2014
 • Blauwe bubbel: kinderen geboren in 2011 – 2014
 • Witte bubbel: kinderen geboren in: 2007 – 2010

De Bubbels zullen opgedeeld worden door het dragen van een T-shirt in de kleur van de bubbel. Het is de bedoeling dat de kinderen elke dag een T-shirt in de kleur van hun bubbel dragen. Hiervoor krijgt elk kind van ons 1 T-shirt die kan afgewisseld worden met eigen kledij. Je hoeft dus niet elke dag die speelplein T-shirt te dragen.

Locaties per bubbel

De contactbubbels houden steeds afstand van elkaar. We voorzien dus per bubbel aparte binnenruimte, buitenruimte en sanitair.

Ben je benieuwd hoe dat eruit zal zien? Volg dan zeker onze facebookpagina: https://www.facebook.com/speelakkertje

In de week van 1 tot 6 juli bouwen wij het speelplein op en zullen jullie dan ook voorzien van een online rondleiding op het speelplein, zodat iedereen weet waar hij/zij zal kunnen ravotten.

Afzetten en ophalen kinderen

Ook het afzetten en ophalen van kinderen zal deze zomer per bubbel gebeuren.

Afzetten kinderen

 • Komt u met de wagen: er is een kiss and ride zone langs de school en een grote parking achter de Edugo Arena. Gelieve niet in de dreef te parkeren, maar kom te voet naar de juiste ingang.
 • Komt u met de fiets: Er is een fietsenstalling aan de grijze poort in de dreef waar de fietsen overdag veilig staan.
 • De inschrijftafels per bubbel bevinden zich steeds aan de ingangen van het terrein, ouders mogen het terrein niet betreden.
 • Van zodra je kind is afgevinkt op de lijst, neem je afscheid en gaat je kind onder begeleiding van een animator naar de locatie van de bubbel. Aangekomen bij de bubbel zullen de kinderen eerst de handen wassen, de rugzak wegzetten en dan kunnen ze spelen tot we verzamelen en de activiteiten van start gaan.
 • Breng je kinderen die in verschillende bubbels zitten? Je mag samen met de kinderen naar de volgende inschrijftafel wandelen, maar we vragen wel om de regels van social distancing steeds te respecteren.

Ophalen kinderen

 • Komt u met de wagen: er is een kiss and ride zone langs de school en een grote parking achter de Edugo Arena. Gelieve niet in de dreef te parkeren, maar kom te voet naar de juiste ingang.
 • Komt u met de fiets: Er is een fietsenstalling aan de grijze poort in de dreef waar de fietsen overdag veilig staan.
 • De inschrijftafels per bubbel bevinden zich steeds aan de ingangen van het terrein, ouders mogen het terrein niet betreden.
 • Van zodra je kind is afgevinkt op de lijst, neem je afscheid en gaat je kind onder begeleiding van een animator naar de locatie van de bubbel. Aangekomen bij de bubbel zullen de kinderen eerst de handen wassen, de rugzak wegzetten en dan kunnen ze spelen tot we verzamelen en de activiteiten van start gaan.
 • Breng je kinderen die in verschillende bubbels zitten? Je mag samen met de kinderen naar de volgende inschrijftafel wandelen, maar we vragen wel om de regels van social distancing steeds te respecteren.

Mondmaskers

Bij het afzetten en ophalen vragen we aan u als ouder om steeds een mondmasker te dragen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen Kinderen ouder dan 12 jaar dragen een mondmasker tot ze in hun eigen bubbel aangekomen zijn. Hier mogen ze dit mondmasker afdoen.
We vragen om dit mondmasker zelf te voorzien

Extra aandacht voor:

We vragen aan iedereen (zowel volwassenen als kinderen) om steeds 1,5 meter afstand te houden van andere kinderen en personen in de wachtrij of op weg naar de tafel van de bubbel.

Bij het afzetten en ophalen van kinderen is het mogelijk dat er een wachtrij is. We proberen als werking om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, maar hou hier zeker rekening mee en respecteer de social distancing!

!!! We vragen om zoveel als mogelijk uw kind te laten brengen / ophalen door dezelfde persoon

Afzet en ophaalplaats per bubbel:

Op onze werking zijn er 5 verschillende bubbels. Het ophalen en afzetten van kinderen gebeurt aan 4 verschillende ingangen (de rode en blauwe bubbel delen een ingang). Deze zijn dezelfde als vorig jaar.

In de week van 1 tot 6 juli zal op onze facebookpagina (https://www.facebook.com/speelakkertje) een video verschijnen, waarin alle ingangen duidelijk worden aangewezen.

Betalingen

De betalingen lopen deze zomer als volgt:

 • We zullen opnieuw werken met jetons, die je op voorhand kan aankopen of op het moment zelf.
 • Er zal op een centraal punt in de dreef een infostand zijn waar je terecht kan met vragen of om deze jetons aan te kopen.
 • De betalingen verlopen via payconiq by bancontact of via cash. Probeer in het geval van cash zoveel mogelijk gepast te betalen.

Deelnamevoorwaarden: zieke kinderen en begeleiding blijven thuis

Wie ziek is (niet COVID) of symptomen van COVID heeft (koorts, moeilijk ademen, hoesten, keelpijn, verstopte neus, diarree) in de drie dagen voor deelname aan het speelplein, blijft verplicht thuis.

Risicogroepen: experts hebben een lijst opgesteld met risicogroepen. Behoort je kind tot één van die risicogroepen? Je hebt als ouder de verantwoordelijkheid aan te geven of de ziekte / aandoening onder controle is (bv met medicatie). Bij twijfel, dien je de huisarts na te vragen of je kind kan deelnemen aan het aanbod.

We rekenen op u om dit goed op te volgen en op uw eerlijkheid. Het is in ieders belang, ook in die van uw kind.

Wordt er tijdens de speelpleindag iemand ziek?

Als er tijdens de speelpleindag iemand ziek wordt, volgen we het stappenplan dat door de jeugdsector en de overheid opgesteld is. Zieke kinderen moeten naar huis. We verwachten dus dat tijdens de speelpleindag iemand beschikbaar is om, indien nodig, uw kind te komen halen.

Indien uw kind ziek wordt tijdens de werking, verwachten we dat u binnen de 24u naar de huisarts gaat om ons op de hoogte brengt van:
– Is het een vermoedelijke besmetting of niet
– Werd er een test gedaan of niet

Indien er een test werd gedaan, wordt verwacht dat u ons op de hoogte houdt van het resultaat.

Ook als uw kind besmet is en in de voorbije 2 dagen deelnam aan het speelplein, verwachten we dat u dit aan ons laat weten

Bij vermoedelijke besmetting volgen we consequent het stappenplan voor de hele jeugdwerksector opgemaakt door de overheid.

!!! ‘Laat je kind geen bubbels mixen’!!!

Er is de aanbeveling om niet te mixen in weekbubbels. Dat wil zeggen dat wordt gevraagd om tijdens de speelpleinweek je kind niet in andere bubbels te laten deelnemen. Laat je kind ook niet heel kort na elkaar aan verschillende bubbels deelnemen.

Dit omdat in de bubbels ‘contact’ is toegestaan. Er is dus sprake van hoog risico contacten. Als je kind aan meerdere bubbels per week of aansluitend aan een andere bubbel deelneemt, dan verhoog je het risico voor verschillende bubbels.

Extra hygiënemaatregelen

Kinderen zullen tijdens de speelpleindag op verschillende momenten de handen wassen:

 • Bij aankomst en vertrek op de werking
 • Voor en na alle maaltijden (ook tussendoortjes)
 • Voor en na elk toiletbezoek

We voorzien hiervoor het nodige materiaal.

Kinderen ouder dan 12 jaar vragen we om steeds een mondmasker mee te nemen naar het speelplein. Ze zullen dit moeten opzetten wanneer ze aankomen op de werking of bij een uitstap.

Engagement van de ouder

Enkel samen kunnen we het verhaal van een geslaagde speelpleinzomer schrijven!!!

Naast ons eigen engagement, verwachten we ook dat u als ouder het engagement aangaat om de verspreiding van COVID 19 zoveel als mogelijk te vermijden.

We verwachten dat iedere ouder de voorwaarden en maatregelen vanuit onze werking stipt opvolgt.

Nog vragen?

Jullie kunnen ons steeds contacteren via: speelplein@speelakkertje.be of via sms of telefoon op 0484 62 13 31

Bedankt voor jullie vertrouwen en begrip.

Hopelijk tot op het speelplein!

Speelplein ‘t Speelakkertje